Τι είναι το pedigree (α μέρος)

 το πιο κατω κείμενο είναι μια δική μου προσέγγιση για το pedigree, όπως τη δημοσιύσα σε forum  για γάτες.
Το pedigree στην ουσία είναι ο γενεαλογικός χάρτης, (κάτι σαν το οικογενειακό δέντρο με φωτογραφίες που μας έφτιαχναν όταν ήμασταν μικροί) , μας δίνει διάφορες πληροφορίες και κυρίως πιστοποιεί τα ζευγαρώματα τα οποία έγιναν μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό γατί για το οποίο αναφέρεται.
Πρόκειται για ένα χαρτί που έχει πολλά ονόματα και πολλά νούμερα μην σας πιάνει απελπισία , θεωρώ οτι το pedigree ενός ζώου μόνο εάν οι προσμίξεις και τα ζευγαρώματα είναι της ίδιας φυλής μόνον τότε διασφαλίζεται σαν πιστοποιητικό καθαροαιμίας, εκδίδονται pedigree σε κάποιες περιπτώσεις και για πειραματικές εκτροφές.


Σαν παράδειγμα θα σας δείξω ένα pedigree από έναν διεθνή οργανισμό την Tica , για να είναι έγκυρο ένα pedigree πρέπει να έχει εκδοθεί από κάποιο διεθνή οργανισμό για παράδειγμα στις γάτες υπάρχει η Tica,Cfa, Loof, Fife, Wcf.
Αξίζει να σημειωθεί οτι η Loof αφορά μόνο τις γάτες τις Γαλλίας και είναι κρατικός οργανισμός, ευτυχώς κάτι παρόμοιο ξεκινάει στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, το National Cat Archive of Greece.

Στο pedigree του παραδείγματος αναφέρονται οι εξής πληροφορίες.
1. Πάνω δεξιά βλέπετε τον οργανισμό απο τον οποίο έχει εκδοθεί. ( Τica)
ακριβώς από κάτω την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού (11/09/2009)
,
2. Έπειτα βλέπετε το όνομα της γάτας , τη φυλή, φύλο, χρώμα και σχέδιο, χρώμα ματιών και τον αριθμό μητρώου όπου η γάτα καταχωρηθηκε στον συγκεκριμενο οργανισμο και είναι μοναδικός για κάθε γάτα.

3, Βλέπουμε να ξετυλίγεται το δεντράκι της σιγά σιγά
Sire είναι ο πατέρας και Dam είναι η μητέρα , τον μπαμπά της Victoria τον έλεγαν Leo και ήταν ragdoll χρώματος seal , με ραβδώσεις (lynx -tabby) και σχεδίου mitted (αυτές που έχουν τα λευκά γαντάκια)
μπροστά όμως από το όνομα του πατέρα βλέπουμε το πρόθεμα Srpingvalledolls .
Αυτό συμβαίνει όχι για να κάνει πολύπλοκα τα πράγματα αλλά για να τα κάνει μοναδικά, γατάκια Leo μπορεί να βαφτίσει ο καθένας ανά τον κόσμο, και κάποια απο αυτά μπορεί να είναι Ragdoll, έστι λοιπόν στις ομοσπονδίες απογραφής γατών θα δημιουργείτο χάος, για αυτό αποφάσισαν να χρησιμοποιούν το πρόθεμα του εκτροφείο στο οποίο γεννήθηκε η κάθε γάτα πρίν το όνομα της , και το εκτροφειο υπόσχεται οτι δεν θα βαφτησει άλλο γατακι Leo για να είμαστε σίγουροι οτι γάτος Leo απο το εκτροφείο Springvalledolls είναι ένας και μοναδικός.

Πάντα λοιπόν τα προθέματα είναι τα εκτροφεία στα οποία γεννήθηκε η γάτα,
κάποιες φορές όμως υπάρχουν και οι καταλήξεις...
για παράδειγμα τη Victoria την Πήρα απο το εκτροφείο Lonerock στην Αμερική, όμως η Victoria ζει μαζί μου στο δικό μου εκτροφείο άρα για να την παρουσιάσω επίσημα θα έλεγα Lonerock's Victoria of Perla Dolls.

Εγώ δεν είμαι πολύ φανατική με τις καταλήξεις , μου αρέσει τα γατιά να παραμένουν με το αρχικό τους πρόθεμα από εκεί που κατάγονται και εκτρέφονται..

4. Το δεντράκι συνεχίζεται 3γεννεαιές πίσω στη πάνω γραμμή είναι τα αρσενικά και στη κάτω οι θηλυκές.

Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά εγώ δεν ξέρω τι εκτροφεία είναι αυτά και τι δουλειά κάνουν
.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει απέξω τα εκτροφεία ειδικά στη συγκεκριμένη φυλή που  ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος.
 Για αυτό έχουμε τις μηχανές αναζήτησης, ψάχνουμε το συγκεκριμένο εκτροφείο, κοιτάζουμε τις γάτες του, την πολιτική του, τον τρόπο με τον οποίο φέρεται σε υποψήφιους γατογονείς , συναδέλφους αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο φέρεται στις γάτες του.
πχ ανήκει στην κατηγορία ναρκισσιστή εκτροφέα που κυνηγάει διαγωνισμούς και κύπελλα και εξαντλεί τα γατιά του σε ανελέητα πηγαίνε-έλα, ?
(εξαιρούνται οι Ισπανοί και οι Ιταλοί που έχουν cat show δίπλα στο σπίτι τους κάθε δέυτερη εβδομάδα)
Είναι ο εκτροφέας με τις 80 γέννες που έχει κάνει τα γατιά του μέσα σε μια 5αετια μηχανές αναπαργωγής?
Είναι ο εκτροφέας με μηδαμινές γέννες ελάχιστη ουσιαστική εμπειρία, που όμως μπορεί να κατακλύζει στο διαδίκτυο με troling χωρίς να έχει να επιδείξει τίποτε απολυτός εκτός απο ένα ανελέητο spam.
Δυστυχώς απόλα έχει ο μπαξές , όχι μόνο στην εκτροφή των ragdoll αλλά στην κάθε φυλή.
Μάλιστα τα παραπάνω 3 παραδείγματα εκτροφέων είχαν πέσει σε μια άσκηση σε κάτι σεμινάρια εκτροφής που είχα κάνει και έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στους 3 από ποιον θα πέρναμε γατάκι συντροφιάς , φυσικά το μάθημα περάσανε όσοι απάντησαν " σε κανέναν από τους παραπάνω" (ηταν το γνωστό μάθημα παγίδα... )

Συνοψίζοντας , μπορεί το pedigree να μας φαίνεται ένας άγνωστος κόσμος , για εμένα αξίζει να μπορεί κάποιος να το μελετήσει!

Comments