10 "ανθρώπινες" τροφές που μπορεί να φάει η γάτα σας

Σε μια συζήτηση με μια φίλη που έχει 4 γατούλες στειρωμένες στο σπίτι της, μιλάγαμε για σνακ και λιχουδιές που μπορεί να φάει μια γάτα όσο το δυνατόν πιο φυσικές, λιγότερο επεξεργασμένες και σχετικά εύκολες.
Κάναμε μια μικρή έρευνα για το τι μπορεί να πέψει η γάτα, τι έχει τοξικότητα για το στομάχι της και τι την βοηθά στην πέψη, έχοντας δοκιμάσει  αυτές τις αθώες συνταγές στις γάτες μας και με χαρά σας παρουσιάζουμε 10 τροφές που οι περισσότεροι από εσάς έχετε σπίτι σας και μπορείτε να μοιραστείτε με τους χνουδωτούς σας συντρόφους.



1. Ψάρι
Όχι και τόσο πρωτότυπο. Όλοι γνωρίζουμε την φράση ¨στο γατάκι αρέσει το ψαράκι¨, αλλά έχει αποδειχθεί ότι, ολοένα και λιγότερες οικόσιτες γάτες τρώνε  ψάρι.
Το ψάρι πρέπει να είναι καθαρισμένο από κόκαλα, βρασμένο,  ώμο* ( ακολουθώντας πάντα τους κανόνες σερβιρίσματος ωμών ψαρικών και κρεάτων στις οικόσιτες γάτες) ή ψάρι σε κονσέρβα  με νερό , όχι σε λάδι.
Τα Ωμέγα 3 που εμπεριέχει το κρέας του ψαριού, ενδυναμώνουν την καρδιά και μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης αρθροίτιδας. Εναλλακτική στο ψάρι είναι τα έλαια ψαριού που κυκοφορούν σε κάψουλες και βοηθούν πολύ το τρίχωμα και το δέρμα.

2.Μπρόκολο
Το μπρόκολο αν είναι βρασμένο είναι μια ασφαλής τροφή για την γάτα σας, θα την βοηθήσει αν έχει εντερικά πρβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη ινών, θα την διασκεδάσει, και θα την κάνει να αφήσει τα φυτά σας ήσυχα.
Δεν ξεχνάμε ότι η γάτα είναι σαρκοφάγο ζώο, και ότι οι ποσότητα μπρόκουλου που μπορεί να καταναλώσει πρέπει να αρκείται στην μερίδα νεός σνακ.




3. Μπανάνα
Πλούσια σε ποτάσιο και φυτικές ίνες, κάνουν καλό σε μικρές ποσόστητες, (να μην υπερβαίνει το 10% του συνολικού φαγητου στην ημερίσια ποσότητα) , οι μπανάνες μπορούν να λειτουργησουν σαν ενισχυτικο γευσης σε διαφορες οικιακες συνταγες για σνακ γάτας, παγωμένες σαν δροσιτικό σνανκ, η σε κυβάκια για στιγμίαια λιχουδιά.






4. Κατσικίσιο τυρί.
Είναι γνωστό ότι η γάτα έχει δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, όχι όμως και στο κατσικίσιο.
Το κατσικίσιο υρί, αν είναι σκληρό ανήκει στα αγαπημενα σνακ της γάτας.
Προσοχή δεν αρέσει σε όλες τις γάτες, είναι κάποιες που το σνομπάρουν.
Πλούσιο σε πρωτείνη είναι μια χορταστική λιχουδιά.




5.Αυγά
Τα αυγά είναι πηγή πρωτείνης και βιταμήνης b, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε τι αυγά ταίζετε την γάτα σας, αποφύγετε αυγά κλωβοστοιχίας όπου οικότες ζουν σε συρτάρια λίγων εκαταστοτών, και τις ταίζουν με καρκινογόνες τροφές και είναι γεμάτες ορμόνες και φάρμακα. Προτιμείστε αυγά ελευθέρας βοσκής. Βάση νομοθεσίας για να σημανθούν τα αυγά σαν ελευθέρας βοσκής σημαίνει ότι οι κότες μπορούν να περπατήσουν ελεύθερες ώστε να βρουν την τροφή τους και δεν παίρνουν αντιβιωτικά. Για το αν θα τα δώσετε ωμά ή μαγειρεμένα αυτό είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να πάρετε έπειτα από δική σας έρευενα σχετικά με την ωμοφαγία στις γάτες.



6. Κρέας.
Ποιο συστατικό βλέπουμε πρώτο στις περισσότερες συσκευασίες γατοτροφής?
Το καλαμπόκι.
Τι χρειάζεται η γάτα για να καλύψει τις ανάγκες της?
38% ζωική πρωτείνη (αναλύστε την πρωτεινική σύνθεση ενός ποντικιού και θα καταλάβετε τι χρειάζονται οι γάτες για να τραφούν)
Το κρεάς είναι πολύ σημαντικό για την διατροφή της γάτας.
Εάν ταίζετε ξηρά τροφή εμπορίου σκεφτείτε πολύ σοβαρά να ενδυναμώσετε την διατροφή της γάτας σας με κρεάς. Κι εδώ το ψημένο ή ωμό είναι ανάλογα με την φιλοσοφία που έχετε υιοθετήσει σχετικά με την διατροφή της γάτας σας.
Το κρεάς δεν θα πρέπει να έχει αιχμηρά κόκαλα, αν δεν γνωρίζεται τι επιτρέπεται και τι όχι προτιμείστε φιλέτο κρεάτος ώστε να μην της κάνετε ζημια.
Εάν οι γάα σας έχει τάση παθχσαρκίας αποφύγετε την πέτσα (ειδικά στα πουλερικά).



7.Σπανάκι.
Το σπανάκι είναι ένα αθώο ζαρζαβατικό το οποίο δεν έχει καμία τοξικότητα ως προς τις γάτες. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ,  σίδηρο και ασβέστιο, πρόεκιται για ένα πολύ ευγέστο και ευβεργετικό σνακ, Στην ίδια λογική με το μπροκόλο, το σπανάκι μπορεί να καταναλωθεί κεταψυγμένο σε κυβάκια (σαν δροσιτικό σνακ), βρασμένο, ή ωμό.
Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και την πέψη.




8. Βρώμη.
Εδώ τα πράγματα δυσκολέυουν καθώς η βρώμη είναι μεν ακίνδυνο και ασφαλές σνακ, όχι όμως και τόσο ενδιαφέρον. Μπορείτε να την βουτήξετε σε ειδικο γάλα για γάτες και να φτιάξετε έναν πολτό ο ποιός θα αξιολογηθεί σαν λιχουδιά.
Σε κάποιες γάτες θα αρέσει σε κάποιες θα φανεί αδιάφορο. Η βρώμη ενδέικνυται για έξτρα ενέργεια και είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, η βιταμίνη B λειτουργεί σαν κούρα ομορφίας καθώς ενισχύει το τρίχωμα της γάτας δίνοντας του μια υγιή και φροντισμένη εικόνα εσωτερικά και εξωτερικά.



9. Συσκευασμένες παιδικές τροφές σε βαζάκια με βάση το κρέας.
Αυτό δεν πρέπει να  αποτελεί βασική διατροφή της γάτας. Ωστόσο είναι ένα αξιρετικό γευστικό σνακ, το οποιό βοηθάει τις γάτες να πάρουν το χάπι τους έαν βρίσκονται σε άγωγη η χρειάζονται εσωτερική αποπαρασίτωση, επίσης είναι μια σος συνταγή εάν βρείτε μωρό γατακι άνω των 10 εβδόμάδων και δεν έχετε καταλληλότερη τροφή εκείνη την ώρα να το ταίσετε.



10.Γιαούρτι
το γιαούρτι βοηθάει τις γάτες οι οποίες παίρνουν αντιβιωση ώστε να θωρακύσουν τα καλά βακτήρια μέσα στον οργανισμό. Είναι ενα νόστιμο συμπλήρωμα διατροφης το οποίο επίσης ενδείκνυται για γατούλες που θηλάζουν.
Κάποιες γάτες ίσως παρουσιάσουν δυσανεξία στη λακτόζη παρόλαυτά δοκιμάστε με μιρκή με ποσότητα και πράξτε κατά βούληση.






Comments