Το γιατί που μας τρώει (όχι όλους ευτυχώς )




Έπειτα από 7 μήνες συζητήσεων κόντρα συζητήσεων με πολλά τηλεφωνήματα, μηνύματα, επιστρατεύοντας λυτούς και δεμένους, με διακριτικότητα και περίσσια υπομονή στις απαντήσεις που λαμβάναμε, τύπου: "σήμερα θα σας απαντήσουμε, αύριο θα σας πούμε, καλέστε μας την Δευτέρα, το χειρίζεται ο τάδε κύριος, λείπει σε άδεια τώρα , ήρθε από την άδεια αλλά γέννησε η σύζυγος του, πήγε να φτιάξει τις ελιές του, λείπει ταξίδι, δεν είναι στο γραφείο του, θα συνεδριάσουμε, θα σκεφτούμε, θα εξομολογηθούμε, " πήραμε το τελικό o.k να πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια έκθεση μορφολογίας γάτας στον Ιππόδρομο του Μαρκόπουλο.

Σχεδόν κανένας διοικητικός υπάλληλος, δήμαρχος παραδήμαρχος,αντιδήμαρχος δεν καταλάβε τι διακυβεύεται, και δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να μην καταλαβαίνει κάποιος.
Είναι δικαίωμα το λίγο του καθενός. Είναι δικαίωμα του να πληρώνεται για να μην γνωρίζει. 

Όσες φορές και να προσπαθήσαμε να προγραμματίσουμε κάτι σαν σύλλογος το προγραμματίσαμε το αργότερο ένα έτος πριν, πολύ νωρίς για την Ελληνική μας πραγματικότητα, πολύ αργά για τους "ξένους".
Πολύ νωρίς για τους προύχοντες των δημόσιων κτηρίων που μένουν κλειστά και ανεκμετάλλευτα, πολύ νωρίς για τους "χορηγούς" που περιμένουν να δώσουν ελεημοσύνη τελευταία στιγμή, κάνοντας σπουδαία γεγονότα να μοιάζουν με κηδεία με λίγα κοράκια δίπλα από τα κόλλυβα. 
Όμως, οι γάτες έχουν αίγλη, έχουν υπερηφάνεια, έχουν τιμή,όπως οι περισσότεροι που ασχολούνται με τις γάτες.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις γάτες έχουν και κάτι άλλο, που κάποιοι φτηνοί μπακάλιδες που ίσως είδατε τα τελευταία χρόνια να προσπαθούν μάταια να κοπιάρουν δεν έχουν.
Τι έχουν? Έχουν το ΓΙΑΤΙ.
Το γιατί που τρώει γίγαντες και πολυεθνικά θηρία. Ένα γιατί τόσο αγνό και δυνατό, τόσο πηγαίο και βροντερό που δεν μπορεί να μας το πάρει κανείς.
Το γιατί τα κάνουμε όλα αυτά.
Γιατί διοργανώνουμε εκθέσεις, φεστιβάλ γιορτές υιοθεσίας,σεμινάρια . Εμείς ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, χωρίς αρχιλογιστάδες να μαγειρεύουν νούμερα, χωρίς φτηνά τερτίπια, χωρίς στήριξη, χωρίς να τάξουμε πράγματα τα οποία μετά παριστάνουμε ότι κατάλάβατε λάθος, και να τα πάρουμε πίσω αγνοώντας αξίες όπως η λέξη τιμή.
Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά? Για ένα κύπελλο? Για μια ροζέτα? Για την ματαιότητα του καλύτερου?
Μας έχετε για πολύ φτηνούς, εάν πιστεύετε κάτι τέτοιο.
Το γιατί μας λοιπόν δεν είναι άλλο από τις γάτες μας. Είναι πολλά όνειρα, πολλές ελπίδες, πολλά ξενύχτια, είτε μελετώντας, είτε συντροφεύοντας, είτε συμπαραστεκόμενοι στα χνουδωτά μας αγγελούδια,είναι η ενασχόληση μας με κάθε μωρό γατάκι που ανοίγει τα μάτια του, με κάθε έναν υποψήφιο γατογονιό που αξιολογούμε αν είναι άξιος στο να κρατήσει στην αγκαλιά του ένα από τα μωρά μας, είναι τα ταξίδια που κάνουμε για φέρουμε τις γάτες μας στη χώρα μας, οι οικονομίες που κάνουμε για να τις πάρουμε, οι τσακωμοί που ρίχνουμε όταν θεωρούμε όταν αδικούνται,οι ρίξεις που ερχόμαστε αντιμέτωποι όταν για χάρη τους αλλάζουμε όλο το life style, για όλα αυτά και πολλά περισσότερα που δεν θα μπορούσε κάποιος να κατανοήσει εάν δεν έχει αγαπηθεί από μια γάτα για όλα αυτά κάνουμε ο,τι κάνουμε:
Φοράμε τα καλά μας, παρουσιάζουμε τις καλύτερες μας γάτες, βάζουμε το χέρι στην τσέπη και στηρίζουμε το κλαμπ, γιατί οι περισσότερες μας εκθέσεις στο μεγαλύτερο τους μέρος είναι χρηματοδοτούμενες από τα μέλη μας. Έχουμε το γιατί και είναι το πιο σημαντικό από όλα. Εάν το κίνητρο σου είναι μόνο το χρήμα σε οτιδήποτε και αν κάνεις αργά η γρήγορα θα αποτύχεις. Θέλει αγάπη, θέλει ψυχή, για αυτό και είναι αδύνατον τις περισσότερες φορές να μας πουλήσουν τροφή άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με γάτες. Είναι τόσο απλό και λογικό και τίμιο, αλλά σχεδόν αδύνατον να το συλλάβουν.
Για εμάς οι εκθέσεις μορφολογίας είναι τιμή, είναι τιμή μας να συμμετάσχουμε με τις γάτες, δείχνουμε τη σκληρή δουλειά μας, και πιστέψτε με δεν έχουν τίποτε το φανταχτερό οι ώρες που περνάμε καθαρίζοντας, ξεσκατίζοντας, κόβοντας νύχια, βουρτσίζοντας , πλένοντας μπολ και αμμολεκάνες, σφουγγαρίζοντας κάθε μέρα 300 τετραγωνικά (μα κάθε μέρα) με ευλάβεια.
Γιαυτό οι εκθέσεις μορφολογίας που τόσο γελοία προσπάθησαν κάποιοι να υποβιβάσουν έχουν αίγλη, έχουν αέρα και αξιοπρέπεια.
Σε κάποια έκθεση μη μορφολογιας πέτυχα έναν άνθρωπο που έχει κάποιες γάτες και τον είχαν βάλει στο περίπτερο μιας τροφής να μοιράζει φυλλάδια.
-"Καλημέρα αγαπητέ, γιατί βρίσκεσαι εδώ σήμερα? Τι καλό θα μας πεις?"
-"Τι να σας πω αγαπητή μου, είμαι εδώ μπας και μου δώσουν κανένα τσουβάλι τροφή"
Φανταντισκό promotion, ο ένας δεν ήξερε γιατί είχε γάτες, γιαυτό και υπέπεσε σε γελοιότητες για να τις ταίσει, και ο άλλος δεν ήξερε γιατί και σε ποιους πουλάει τροφές γατών και έκανε ότι έκρινε καλύτερο για το promotion του.

Σε άλλο περίπτερο πολύ μεγαλύτερο σε άλλη μη -έκθεση μορφολογίας μια σειρά εκτροφείων ήταν εκεί και μοίραζαν καρτούλες, λέγαν τιμές σε μια πλειάδα ανθρώπων που είχαν έρθει να απασχολήσουν τα παιδιά τους το συγκεκριμένο σκ. Ούτε που τους ένοιαζαν οι γάτες, τους είχαν τάξει τόσες εκπλήξεις (καμία δεν υπήρχε μεταξύ μας) και οι άνθρωποι αποπροσανατολισμένοι ήρθανε, ένα στυλάτο παζάρι, ελφρώς πιο πολυτελές από το Σκιστό.
Βρίσκω ένα φίλο εκεί, που μου είναι συμπαθής, η κάθε γάτα του κοστίζει περίπου 3000 ευρώ, δεν είχε λόγο να είναι εκεί, δεν ήταν μορφολογία, δεν είχε λόγο αυτός ο άνθρωπος να είναι εκεί, και ότι και να του έταξε η συγκεκριμένη εταιρία δεν άξιζε την ταλαιπωρία των γατών του. Κουράστηκε, ταλαιπωρήθηκε δίχως να γνωρίζει το γιατί. Γιατί ελάχιστες εταιρίες γνωρίζουν γατί ασχολούνται με τα κατοικίδια.
Και αν γνώμονας είναι το κέρδος και μόνο, που δεν υπάρχει τίποτε κακό στο κέρδος,αρκεί να μην εκμεταλλεύονται τις πολύτιμες γάτες μας , αν γνώμονας τους ειναι μόνο το κέρδος δεν διαφερουν σε κάτι,και δεν υπάρχει λόγος να τις προτιμήσουμε. Στις πλάτες των γατών μας όσο περνάει από το χέρι μας καλό είναι να μην αφήνουμε άσχετους να παίζουν παιχνιδάκια.

Ξέρω ότι ανάμεσα στους αναγνώστες μου σε αυτό το blog, εκτός φυσικά των ανθρώπων που ενδιαφέρονται πραγματικά για τις γάτες, βρίσκονται αρκετοί από διάφορες εταιρίες κατοικίδιων από Ελλάδα και από εξωτερικό που προσπαθούν να πληροφορηθούν για το τι πραγματικά γίνεται με τις γάτες στη χώρα μας.
Σε αυτούς λοιπόν αφιερώνω τον πολύ επιτυχημένο λόγο του Simon Sinek στο Tedex, και εύχομαι να καταλάβουν γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν πέρα από τι κάνουν, το πως το κάνουν αλλά κυριότερα το ΓΙΑΤΙ κάνουν ότι κάνουν.


Εγώ και όλη η οικογένεια της Felina Greece θα σας περιμένω τον Μαϊο 12 και 13 στον Ιππόδρομο του Μαρκόπουλου για μια Παγκόσμια Έκθεση Μορφολογίας γάτας και τίποτε άλλο. Το γιατί το ξέρετε!





Comments