Σχετικά με τα shows ! (μέρος 1 –γενικά)


(ένας νικητής απολαμβάνει τους τίτλους του)

(οι φωτό ειναι απο εκθέσεις του εξωτερικού, εδω βλέπετε τα κλουβια με τα περιβόητα κουρτινάκια)

Τι είναι αυτά τα shows και ποια η χρησιμότητα τους?
Ουσιαστικά πρόκειται για εκθέσεις μορφολογίας, οι γάτες κάθονται σε ένα κλουβί προστατευμένο με κουρτινάκια για να μη βλέπει η μια την άλλη ,και να αποφεύγεται ο εκνευρισμός, με την άμμο τους την τροφή , το νερό και τα παιχνίδια τους, δεν τις βάζουν να κάνουν κόλπα, ούτε τις κουράζουν με περπάτημα ή κάτι άλλο όπως κάνουν σε shows με σκυλιά.
Υπάρχουν κτηνίατροι ( 2 το ελάχιστο) και κριτές .
Οι πρώτοι κάνουν έναν τυπικό έλεγχο στη γάτα, να δουν αν είναι σε καλή κατάσταση για να διαγωνιστεί .
Οι δεύτεροι δίνουν βαθμούς για τη μορφολογία ,την ποιότητα της , το grooming και το ταμπεραμέντο της, καθοριστικό ρόλο βέβαια παίζουν τα χαρακτηριστικά της να είναι άρτια και όσο το δυνατόν γίνεται πιο κοντά στα στάνταρ της φυλής που εκπρόσωπει.
Η πιο δύσκολη στιγμή για έναν κριτή είναι όταν έχουν εκλέγει οι νικητές στη κάθε κατηγορία και έρχεται η ώρα να διαλεξει ανάμεσα τους για τον καλύτερο όλης της έκθεσης..
Υπάρχουν διάφορα club και οργανώσεις οι οποίες διοργανώνουν τα shows .Στην Ελλάδα έχουμε μόνο ένα τον Ε.Ο.Γ, ενώ στην Ιταλία υπάρχουν πάνω από 20 και έχουν shows σχεδόν κάθε μήνα!
Η χρησιμότητα ενός show!
Οι εκθέσεις μορφολογίας ξεκίνησαν για να αποδεικνύονται χρόνο με το χρόνο τα στάνταρ της κάθε φυλής.
Όσο κι αν περνάει ο καιρός και ξεμακρύνουμε από την πρώτη γενιά αναγνωρισμένης φυλής τα χαρακτηριστικά πρέπει να είναι ίδια.
Γενετικά να μεταφέρονται και ο εκτροφέας να διατηρεί αυτά τα στάνταρ με προσεκτικό πρόγραμμα αναπαραγωγής και επιλογή γραμμών αίματος.
Είναι ένας τρόπος για να προβληθούν οι εκτροφείς και μέσα από τον ευγενή συναγωνισμό να έχουμε ακόμη πιο ποιοτικές και μορφολογικά ορθές γάτες.
Όταν ένας εκτροφέας δέχεται να εκθέσει τις γάτες του και γενικά το πρόγραμμα αναπαραγωγής του ,του χαρίζει γατάκια show quality σημαίνει πως δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.
Στο παιχνίδι τα τελευταία χρόνια έχει μπει και το marketing, τα show σε όλο τον κόσμο προσφέρονται για άμεση προβολή εταιριών ζωοτροφών και μεγάλων αλυσίδων pet shop , εταιριών με κτηνιατρικά φάρμακα και εμβόλια και ότι άλλο μπορεί να σχετίζεται με τη βιομηχανία της γάτας. Σε μορφή χορηγίας.
Χωρίς το ένα δεν τροφοδοτείται το άλλο και το αντίστροφο..

Κατερίνα Ανυφαντή
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση .

Comments