'Οταν οι γάτες αποφασίζουν να φύγουν...




Από καιρό ήθελα να γράψω για αυτό το θέμα,
είναι η πιο άσχημη και οδυνηρή κατάσταση στην οποία μπορεί να έρθει ένας γατογονιός.
Νομίζω ότι μπορώ να το γράψω τώρα που είμαι ψύχραιμη και αποστασιοποιημένη από αυτό το γεγονός και πάντοτε φοβούμενη τον μήνα Αύγουστο που συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα και οι κτηνίατροι είναι ανύπαρκτοι τουλάχιστον στην πρωτεύουσα.
Κάθε φορά είναι εξίσου οδυνηρή ανεξάρτητα από το πως πέθανε η γατούλα, αν πέθανε σε επέμβαση, αν πέθανε από γηρατειά, αν πέθανε από πάθηση ή από ατύχημα ο πόνος του χαμού είναι πάντοτε ο ίδιος.
Οι ίδιες πάντοτε είναι και οι τύψεις, πάντα νιώθουμε τύψεις, και πάντα νιώθουμε πολύ λίγοι απέναντι στον μικρό μας γούνινο σύντροφο.
''Δεν έπρεπε να πάω σήμερα στη δουλειά", "δεν έπρεπε να την πάω σε αυτόν τον γιατρό", "έπρεπε να το είχα παλέψει αλλιώς", δεν έπρεπε να την αφήσω στο μπαλκόνι", "έπρεπε να της είχα κάνει το ετήσιο check up", "έπρεπε να την ταΐζω άλλη τροφή". είναι λίγες από τις εκατοντάδες σκέψεις που θα περνούν για τις επόμενες από το μυαλό μας, ακόμη και αν η γάτα έφυγε σε ηλικία 25 ετών πάντοτε πιστεύουμε ότι μπορούσαμε και καλύτερα για το ζώο μας.

Την ώρα που αντιλαμβανόμαστε ότι το ζώο μας έχει φύγει από αυτόν τον υλικό κόσμο,που είναι οι ώρες του πανικού, που δεν βγαίνει φωνή και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.
Θα πρέπει από πριν να έχετε ένα άτομο στο οποίο μπορείτε να τηλεφωνήσετε και να μπορεί να καταλάβει ακριβώς τον πόνο σας για το συγκεκριμένο θέμα, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αυθόρμητα τον πιο κοντινό τους άνθρωπο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να συμπαρασταθεί καταλλήλως.
Αν για παράδειγμα πάρω τηλέφωνο τον πατέρα μου παρόλο που είναι πολύ κοντινός μου αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να μου συμπαρασταθεί ή να με βοηθήσει.
Το τηλεφώνημα αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί να σας βοηθήσει άμεσα, μπορεί να έρθει από εκεί και αν σας οδηγήσει με ασφάλεια στο πλησιέστερο κτηνιατρείο, εάν δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο φροντίστε να καλέσετε ταξί, μην ρισκάρετε να οδηγήσετε αν βρίσκεστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
Αν ήδη βρίσκεστε σε κτηνιατρείο όταν το ζώο σας αποβιώσει φροντίστε να μην γυρίσετε μόνοι στο σπίτι.

Νεκροψία.
Ακόμη και νεκρό το ζωάκι σας μπορεί να σας δώσει σημαντικές πληροφορίες, είτε για κινηθείτε νομικά αν πρόκειται για φόλα, είτε για να προσέξετε τον υπόλοιπο πληθυσμό στο σπίτι σας αν έχετε άλλα ζωάκια. Είναι επώδυνη διαδικασία και πολλοί κτηνίατροι την βαριούνται. Φροντίστε να έχετε έναν κτηνίατρο συνεννοήσιμο σε αυτό το κομμάτι.Επίσης μια ορθή επιστημονική αναφορά για τα αίτια θανάτου του ζώου σε κάποιες περιπτώσεις ίσως απαλύνει την οδύνη των τύψεων που θα έχετε.

Ταφή,
σίγουρα η σακούλα και ο σκουπιδοτενεκές δεν αποτελεί λύση για τον πιο ακούραστο σύντροφο της ζωής σας, γνωρίζω όπως ότι όσοι μένουν σε πολυκατοικίες και δεν έχουν δική τους αυλή έχουν περιορισμένες επιλογές, σε καμία περίπτωση μην πάτε μοναχοί μέσα στη νύχτα σε απόμερα μέρη να θάψετε το ζώο σας σε χωράφια-αυλές τρίτον σε απομακρυσμένα πάρκα, σε κήπους πανεπιστημίων κλπ, μπορεί να σας συμβεί οτιδήποτε.
Yπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κοιμητήρια ζώων,
θα πρότεινα να έχετε μια επαφή μαζί τους πριν φτάσει εκείνη η ώρα για να δείτε κατά πόσο μπορείτε να συνενοηθείτε μαζί τους όταν θα είστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
Για εκείνους μπορεί να είναι η καθημερινότητα τους για εσάς είναι μια άσχημη και οδυνηρή εμπειρία , είναι ο χαμός ενός φίλου σας, φροντίστε από πριν που θα απευθυνθείτε καθώς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πόνο του άλλου.
Οι υπηρεσίες συνήθως είναι 150-200 ευρώ, κάποιοι αναλαμβάνουν μεταφορά, κάποιοι όχι, κάποιοι αναλαμβάνουν στολισμό και πλάκα κάποιοι όχι. Δείτε τι ταιριάζει στην περίπτωση σας και στην ιδιοσυγκρασία σας.

Αθήνα
Άγιος Φραγκίσκος
http://www.cemetery.petscemetery.gr/Home.php

6947.699111/22950.22491 (24ώρες) Αγ. Στέφανος-Μαλακάσα Αττικής / 34o χλμ Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας

Ο Ελαιώνας
http://www.elaionas.com.gr/
Μέγαρα Αττικής

Τηλ. 210 8323633, Κιν. 6947 888107, 6979 816285 

Άγιος Μόδεστος
Κοιμητήριο-Αποτεφρωτήριο. Νέα Ερυθραία
http://agiosmodestos.com/news.html
Τηλ. :2108134772 

Δημοτικός αποτεφρωτήρας από το ΔΙΚΕΠΑΖ

Θεσσαλονίκη
 κ. Πασχάλης Τασιώρης, αποτεφρώσεις και μεταφορά, Καλαμαριά 6973 446 364.

Οι επόμενες ημέρες.
Αφού φροντίσετε να φύγει με αξιοπρέπεια το ζωάκι σας από αυτόν τον κόσμο, θρηνήσετε όσο επιθυμείτε για τον χαμό του, το να πνίγεται εκείνο το συναίσθημα είναι περισσότερο επώδυνο.
Γράψτε για εκείνο σε ένα forum συμπαράστασης, το γράψιμο μαλακώνει τον πόνο, και θα ακούσετε λόγια συμπαράστασης που τα έχετε πραγματικά ανάγκη.
Δείτε άλλους χώρους υποστήριξης http://www.catchat.org/rainbow.html




Ένα βιβλίο με προσευχές για ζωάκια, μια φιγούρα από το willow tree, ένα ζεστό ρόφημα να γλυκάνει την ψυχή σας, μια κουβέντα με μια καλή φίλη, και διάφορα άλλα που τώρα μας φαίνονται χαζομάρες εκείνη την περίοδο θα σας κάνει ξεχαστείτε και θα απαλύνει κάπως τον πόνο.
Μην βιαστείτε να αντικαταστήσετε το ζωάκι που έφυγε, αφήστε χρόνο σε εσάς και στην οικογένεια σας ακόμη και στα μικρά παιδιά να συνειδητοποιήσουν την απώλεια,
Τα συναισθήματα  είναι για τα βιώνουμε όχι για τα προσπερνάμε.


Επειδή καλοκαίρι στην Αθήνα σημαίνει πολλά ατυχήματα και λίγοι κτηνίατροι,
να γνωρίζετε ότι το κτηνιατρικό κέντρο Γέρακα λειτουργεί  24 ώρες το 24ώρο , 365 μέρες το χρόνο.
Καλέστε οπωσδήποτε πριν πάτε,
Οι τιμές του είναι λογικές και το επιπέδο των υπηρεσιών του πολύ καλό.
Σε sos κατάσταση που το χρειάστηκα έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη!
www.kkg.gr

24ωρη Εξυπηρέτηση κατόπιν επικοινωνίας Ερμού 8, Τ.Κ. 15344, Γέρακας τηλ:2117005677

Comments